Thursday, July 1, 2010

Kelas Renang Sesi I



Semuanye berjalan dengan lancar. Walaupun mulenye saya macam agak malu2 dan segan gilee.. Balik je keje petang tu saya terus bertukar..!!! sepantas kilat.. Sampai rumah dah agak lewat.. Belum pack baju bajan segala mak nenek bende yang nak kene bawak.. Memang agak huru hara la.


Sesi pendaftaran student baru petang tu pukul 5.45 patutnya. Tapi sampai2 je semua orang pun dah rendam2 renang berirama dalam kolam. Tanye kat kaunter mana satu trainer, tau pe diorang jawab?? 'Alaa.. korang cari je kat kolam tu. Yang rambut pendek2 tu trainer korang la tu..' Alamak derrr.. tak membantu langsung okee.. Dah semua pun pakai swim cap mase tu. Mane la nak nampak rambut diorang kan. Kami ni pulak dah la jenis rabun2 ayam. Semua pun kabur jeee..

Untuk permulaan kelas, Ben ajar kami teknik pernafasan yang betul.. *owhhh.. Ben tu la trainer kami ehh* Kalau dia kate turun 5kali tanpa henti, makanya korang kene la selam dalam kolam dan buat bubbling dalam air. De 3 cara.. ikut mulut, ikut hidung atau ikut mulut dan hidung.. Hari pertama je de 4 teknik Ben dah ajar. Camne nak apung badan, camne nak landing dengan betul.. pe lagi ehh?? Tapi semuanye oke2 je.. Sebab saya dah tau sikit2 mane2 perkara yang asas. Sikit je la pun..

Apa yang penting sebenarnye, dalam air mesti rilex.. Tak boleh stress.. Bak kate Ben.. 'Janganla kemut2 muke dalam air tu..rilex..rilex..' Hahaa.. Lawak oke.. Ben ni baik je.. Takde la garang. Sambil belajar boleh gelak2.. Takde tension2.. Bukan training nak masuk sukan olimpik pun kan. Cara Ben ajar pun macam senang je nak faham. Dia sorang je boleh ajar kami seramai 10 orang.

Untuk sesi pertama ni, rase2nye saya boleh cathcup dengan semua yang Ben ajar. Tak tau la kalau kelas2 lepas ni lagi susah pulak. Huhuuu.. Masya dah naik gian nak renang2 lagi. Dah tak sabar2 nak tunggu kelas renang sesi kedua pulak. Pasni mesti de yang lupe karok dah tu. Silap2 asal de mase je, mesti ajak renang2 kat presint 6 selalu. Bayaran masuk RM2 je *lagi murah dari karok* Boleh rendam lame2 sampai kembangkembangkecutkecut badan. Tak dapat kat presint 6, terjun tiruk kuak gajah kat kolam renang UPM pun boleh gak rasenye. Dahla dekat je. Dengar2 kata masuk free je tu..



2 comments:

d.i.m said...

mcm sonok je kan....nant boleh cik ezza ajar dim lak...

budak hort said...

"Tak dapat kat presint 6, terjun tiruk kuak gajah kat kolam renang UPM pun boleh gak rasenye. Dahla dekat je. Dengar2 kata masuk free je tu.."

Memang le free tapi untuk staf dan pelajar UPM jer... Kalau ada kengkawan yang kerja kat UPM atau belajar, boleh la pinjam sat matrik kat diorang wat tunjuk2 pelajar UPM katakan... hehehe

Kalau Alumni tu lagi senang. Harap matrik kad simpan lagi la. Jangan wat pekasam lak... kihkkih.

http://izhamwong.blogspot.com/2011/02/kolam-renang-upm.html