Thursday, July 1, 2010

Apa??? Saya Berketurunan Bugis??




Ni gara-gara bebel2 potpetpotpet dengan kak Guna semalam pagi kat ofis la ni. Macam biase la. Sembang2 pujuk rayu nak tarik saya masuk pantry. Akhirnya tak berjaya okee.. Hahaaa.. Saya tetap lagi suke tido dari kene pakse2 makan. Tido tu kan sangat indah.. Tapi bukan la saya tido waktu keje. Mestila gunekan sebaiknye waktu lunch untuk tido. Heheee.. Shopping moping kat Sogo?? Kat jalan TAR?? Pun sangat malas. Sebab nanti dah penat2 lenguh2 kaki melekit2 ketiak, mesti saya tibe2 je rase lupe jalan nak balik ofis. Saya nampak jalan nak balik serdang je mase tu. So, lebih baik duduk diam2 kat ofis je.


Sembang2 semalam tibe2 terbukak cite pulak pasal sesi kelas renang saya. Seram la..pe la..takut air la..tak lemas ke.. Macam2 soalan la yang diorang tanye.. Sebab diorang2 yang tanye ni takutkan air, takut lemas. Dan sebab tu tak suke sangat dengan sukan2 air. Bak kata kak Guna, ‘even mandi dengan shower pun i boleh rasa macam nak lemas tau’ Hahaaa.. Lawak la kak Guna ni. Jawapan yang saya rase sesuai mase tu ‘saya suke dengan sukan air..yela..SAYA KAN ORANG LAUT’.. Tibe2 kak Guna cakap saya LANUN, SAYA ORANG BUGIS.. Blur gak la kejap. Pastu baru ingat kejap tadi saya sendiri yang cakap saya orang laut. Orang bugis kan orang laut. Diorang tu kan lanun. Tak pasal2 la saya jadi lanun. Tak..takkk.. Saya keturunan jawa la. Mak ayah atok nenek sume jawa rasanya.. RASANYA?? Tak pasal2 kak Guna cakap..’better u check salasilah keluarga u..betul ke u jawa?? I rase u Bugis la..’ Adehhhlaaa.. Tak pasal2 je kan..

Pe yang saya maskudkan SAYA ORANG LAUT tu sebab rumah saya dekat je dengan laut. Kampung saya dekat je dengan perkampungan nelayan. Memang dari kecik dah terdedah dengan laut2 ni. Kampung saya pun berada di tengah2 antara Pantai Morib dan Pantai Bagan Lalang. Sekolah pun sebelah laut je. Asal nama EZZAZILA tu pun setelah diolah dari nama seorang pelayar yang mengelilingi dunia yang terkenal satu masa dulu. Nama pelayar tu Izana *camni kot spelling dia* Mak ayah olah2 sikit bagi comel sikit jadila ezzana pastu namakan kat akak dengan harapan boleh berjaya mengelilingi dunia *bukanla dengan cara berlayar gak* Tapi adik beradik EZZA yang lain nampak tak minat sangat pun dengan sukan2 air ni.

Mase sekolah dulu pun saya dah terlibat dengan sukan perahu layar. Best gile wehhh.. Turun laut dari pukul 8 pagi.. Naik darat balik pukul 6 petang kang. Muke jangan cakap la. Rentung macam anak Kap Lam Ya Nga dah mase tu. Dengan pedih lagi. Tapi sebab dah suke kan.. Syok je main. Paling best sekali bile sampai ke pemilihan untuk main dalam acara berkumpulan wanita kat Sukses (Sukan Selangor). Tapi tak terpilih pun. Nak buat camne. Tibe2 hilang arah angin mase tu. Orang lain dah buat 18pusingan, saya masih tak habis2 satu pusingan. Sudahnye, cikgu tarik ke darat dengan bot laju. Huhuuu..


sape tak pandai cari arah angin mase ni, memang nasib la cicir jauh kat belakang

Pengalaman bot terbalik, sengaja terbalikkan, memang kene lalui semua tu mase training. Bayangla.. Mase bot terbalik tu, kaki saya tak jejak kat dasar pun. Terapung pun sebab de jaket keselamatan je *kadang2 de gak terbayang nanti de jerung geget kaki..heheee* Pastu kene berusaha terbalikkan bot balik sorang2. Dahla berat bot tu wehhh.. Tapi main perahu layar ni tak boleh lebih dari umur 15tahun. Lepas 15tahun kene main pakai bot yang lagi besar. Tapi saya tak teruskan pun. Sebab kos dia adalah sangat mahal. Tempat training dah makin jauh pulak tu. Lagipun mase tu main saje untuk suke2 je.


syok gile kalau dapat buat camni. tapi kalau tak terer, silap2 boleh terlentang kebelakang jatuh dalam air. ni untuk buat pusingan dan tukar arah kalau tak silap. dah lupe la..


Pastu saya try main kayak pulak. Yang ni pun best. Kali ni tak main kat laut. Kat kolam2 kat tasik2 je. Asal main je mesti de acara terbalikkan perahu. Yang ni macam lagi susah. Bayangla..kaki tengah lurus dalam ruang kecik sempit tu..tibe2 terbalik. Huru hara nak tarik kaki keluar nak selamatkan diri. Pastu kene berusaha terbalikkan balik..panjat nak duduk balik dalam perahu tu. Saya betul2 bergantung kat jaket keselamatan gak mase ni. Kaki tak jejak tanah wehhh.. Kali ni tak bayang jerung dah. Yela..mane de jerung kat kolam. Saya bayang biawak je mase ni. Kot de biawak sesat geget2 kaki saya.. Huhuuu.. Tapi dah lame pun tinggal semua tu. Sejak2 habis belajar takde dah nak main2 lagi.


saya suke dok kat depan sebab boleh buli orang belakang suruh dayung sorang2


Sekarang ni saya rase nak try water rafting pulak. Dah lama rase nak try bende tu. Water rafting ni mencabar gile. Tapi takde sape la pulak berani nak teman. Masing2 pun takut terhempas atas batu. Tak pun hanyut kene bawak arus deras. Macam syok je nak try. Selain dari tu, saya teringin gile nak try scuba diving.. nak try snorkeling kat pulau2 yang cantik2. Sipadan ke.. Perhentian ke.. Krabi Island ke.. Weee~~~ Best gileee.. Bile la boleh dapat. Kalau ongkosnya ada, mesti on je kannn??


wehooo.. macam best je kan


meoww pun pandai scuba.. cian meoww ni.. kejam dowhh..


snorkeling kat sipadan


snorkeling kat krabi


Balik kampung minggu ni kene tanye mak soalan cepucemas.. 'Makkk..kite orang pe?? Bugis ke jawa??' Confirm mak cakap saya buang tebiat.. Tak pun hilang ingatan.. Mau kene pang sedass..

p/s : pics kredit to wak gugel



3 comments:

apex said...

nama dr pelayar ye......hahaha~

EiDa_wAn!e said...

hahahaa...teringat lagik gelaran orang laut...org sungai...org bukit....org HULU...ekekekeekekee..~

Masa main perahu layar tu kiter training samer ker mon....
ke ko ngn ayu jer aktif ha....
aku pun tak ingat,...

cik3zza said...

org HULU?? lain mcm je tu..mcm ku kenal jekkk.. hahaha..

weipppp...rse2 mcm xpernah training dgn ko je.. eehhh..ko pun main perahu layar ke??