Friday, August 13, 2010

WeehooOooo.. Mau Pulang ke Kampung Halaman Tercinta

Petang ni balik dari ofis mau terus pulang ke kampung. Bestnyeee.. Dapat buka puasa bersama family. Mesti mak ayah masak sedap2. Bulan puase je dapat tengok ayah masak okee. Menu memang pelik2 la. Tapi best!! Bolehla buka puasa ramai2 main rebut2 makanan kat meja dengan adik2. Diorang memang kecoh suke main rebut2 makanan. Pastu bukan habis pun. Bukan takat rebut makanan. Tempat duduk, pinggan, cawan pun diorang nak main chop..choppp. Biasa la budak2. Saja bikin gamat suasana je. Lagi2 kalau budak yang kat kuantan tu de. Dia pun join sama main rebut2. Pening..peninggg..

Agak2 mak masak pe ehh petang ni. Hurrmm.. Harap2 de tempe goreng, tak pun cucur udang. Antara menu wajib tiap kali buka puasa. Biasa la. Orang jawa dengan tempe mana boleh dipisahkan. Family kami memang tak makan nasi waktu berbuka puasa. Juz makan kuih2 je. Tapi kadang mak masak gak bihun goreng ke.. mee goreng ke.. bihun sup ke.. Ayah pulak memang best part buat air. ABC, cendol tak pun milo ais blended. Tengok pada permintaan adik2 la. Agak2 malas nak layan, bagi je duit kat budak2 tu. Kang pandai2 la diorang pilih sendiri pe yang berkenan kat bazar ramadhan.

Yang paling bestnye balik kampung masa bulan puasa ni kan... takde la penat2 kene pikir.. nak makan pe ekk buka nanti.. nak masak ke nak beli je.. sahur kang nak makan pe ehhh.. Bangun awal2 lintang pukang tung tang..ting tong kat dapur. Goreng nuget sambil pejam2 mata. Kalau balik kampung, semua mak yang tolong setlekan. Silap2 kang mak tanya.. kang buka puasa nak makan pe?? Bangun2..dah nak imsak ni.. cepat makan. Gosok2 mata cuci muka terus duduk kat meja makan. Indah bukan.. Uuuummpphh.. Terbaeekk.. Anak dara lain sila jangan ikut contoh budak terlebih rajin masuk dapur ni yee..

Pastinya sekarang ni de budak dari kuantan sedang skodeng dan terus sambung merajuk. Hahahahaa.. Merajuk le ko.. Dah ko jauh. Buat pe nak balik semata2 sebab kenduri. Pastu sentap2 kene buli dengan akak2 yang baik hati ni. Yela.. Saja la nak share makanan yang sedap2 masa kenduri hari tu. Tu yang mms gambar makanan2 yang de. Sekali sentap2 pulak cakap makan sedap2 tak ingat dia. Hahahaa.. Kalau bab makan, mana boleh lupekan dia. Harusla sentap. Ugut tamoo balik sampai raya. Boleh ke?? Mak masak sambal tempe tuuu.. Hahaha.. Terus cepat2 beli tiket bas nak balik on the dot.. Minggu depan mesti dapat mesej.. amik kite kat bukit jalil. kite nak balik kampung ni. Kan?? Kan??

Berani jamin la masa budak kuantan tu dapat mms photox makanan mesti dia terus mengamuk kat cafe sebab de orang rebut makanan dia. Adik2 junior sekalian, maafkan la akak senior korang yang agak kurang kasih sayang itu. Hihiiii.. Jap lagi mesti tepon mak ngadu2 cakap kene buli. Tak pasal2 akak2 yang baik hati ni kene bebel lagi macam masa kat kenduri hari tu. Nasib tak kene piat tinge. Tapi kitorang tak kisah pun. Bluwekkk.. :p


nota buli : esok pagi akak pulak balik. owhhh.. sume de kecuali budak kuantan tu. jeles tak?? jeles tak?? nangis la dia sahur biskut rendam nestum diet dia tu..

5 comments:

d.i.m said...

lorr sonoknya dpt balik kg,tambah2 time posa ni,

Tp kejam jugak dia ni, suka membuli...

Anonymous said...

ezza sgt kejam walaupun nampak je syomel..heheh..bulan posa ni dia mkn lg banyak agaknyer..makim tembam la pas raya nanti ..v(^^,)v...

mytrajet74 said...

bestnye...tp talam de kampung...hehehe

d.i.m said...

bukan pas raya, sekarang pun dh nmpak dh..hahaha

cik3zza said...

danial : heippp..heiipp.. pe yg dh nmpk?? dush mau?? hahaha.. mne de kejam la.. kn buli2 tu blh mengeratkan silaturrahim. hikss..

tuan anon : kejam walaupun nmpk syomel?? owhh trma kaceh puji2..hahaa.. mne tau dh mkin tmbam ni?? bhye la tuan anon ni skodeng2

talam : besh la tu de kt kg.. huhhh..jeles..