Saturday, July 16, 2011

Makan Durian Bawah Pokok

Dulu masa kecik-kecik, saya dengan kakak mesti kene tidur rumah nenek kalau tiba musim durian. Buat teman nenek keluar malam-malam kalau de durian jatuh. Belakang rumah nenek de dusun durian. Banyak sangat pokok durian. Dan kalau musim durian, memang banyak sangatla setiap pokok tu berbuah. Setiap pagi mesti de apek cina datang naik motor nak beli durian nenek. Tapi sekarang semua pokok dah tak berbuah. Dah tua kot. Dan dah banyak yang kene tebang. Tak merasa lagila pengalaman cari buah durian. Dulu kalau cari malam-malam, nenek tak bawak torch light. Cuma gunakan pelepah kelapa yang dah kering tu, pastu gumpal-gumpalkan kot pastu bakar. Memang terang la. Tak tau takut pun masa tu. Seronok je.


Seawal pagi tadi saya dah gerak balik kampung. Minggu ni turn balik kampung saya. Tapi sebab kampung kami dekat-dekat, singgahla kejap kat kampung FH. Lagipun nak hantar akak dia sekali tadi. On de way nak ke kampung saya, lalu la kat kebun durian dan rambutan family dia. Singgahla kejap nak petik rambutan. Pusing punye pusing sekali FH tanye nak makan durian tak. Ingatkan kenapa. Rupanya dia jumpe durian. Kat situ gak dia bukak. Kat bawah pokok tu gak la makan. Fresh dari pokok katanya. Saya yang tak makan durian sangat pun join sekaki. Seulas je la. Tu pun dah rasa panas-panas kat hidung. Pastu makan rambutan kuning fresh dari pokok jugak. Teringat pulak masa makan rambutan atas pokok kat rumah member. Siap pilih sorang sepokok. Hahahaaa.. "nuk.. Ko ingat lagi tak??"

Tak sempat pulak nak snap-snap pic makan durian dan rambutan tadi. Sibuk berperang dengan nyamuk kot. Huhuuuuu.. Tapi seronok gak kan. Sambil makan sambil tepuk nyamuk. Teringat zaman kanak-kanak riang dulu. Dapat gak la merasa cari durian lagi.

2 comments:

EiDa_wAn!e said...

Hiiiiiiii ... of coz la henggat !!
syok dowh , siap bertenggek atas pokok , layan makan rambutan ...
Zaman kanak2 riang tu la yg paling syok . Nek beskal keliling kampung .. panas terik pun tak per ..dr pagi .. membawak la sampai ke ptg ... sampai da itam legam memasing ... hahahhaaa ...
Tu yg sampai jumper kura2 tu :P

cik3zza said...

hahahaa.. aku jarang dpt join sbb jarang dpt keluar rmh kan.. tp skali2 dpt keluar, ntah mne2 hutan belukar aku redah..