Friday, July 22, 2011

Ayam Goreng Berempah


Bahan-Bahan :
Setengah ekor anak ayam saiz sederhana
3 batang serai
2 biji cili merah
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Halia
Sedikit gula
Sedikit garam

Blend semua bahan kecuali ayam la kan.. :) Perapkan ayam lebih kurang setengah jam. Sedia untuk digoreng. Simple je kan. Bahan pun simple je. Takde rempah ratus. Sebab tu la saya boleh try masak. Kalau de rempah-rempah tu, saya tak tau. Sebabnye kan.... errrr.. aaa.. saya kan tak berapa kenal rempah ratus tu. Huhuuuu.. Banyak lagi kena belajar benda-benda kat dapur nampaknya. Nasib baik ada personal master chef kat rumah tu.. :)

*FH gigih mendeco ayam tu. Semangat tengok wife masak la tu :)

8 comments:

Hati bahgia said...

hehehhee.. uik... dh bukak blog pasal masak plak.. hehhehe....

EiDa_wAn!e said...

hikhkhik ... nak kena try nnt nih ... serai tu pun blend sekali ker ??

zaty luvlianncezzz said...

fuhhhhhhhhhh. posa2 nie. sabar je la tgok. sob3. terliur. gulp!

cik3zza said...

Hati bahgia : saje pelbagaikan entry.. Nnt bosan pulak asyik cite bende yang sama..

Pn. wanie : sila try.. Blend sume sampai halusssss.. :)

Zaty : time2 pose tgk pe sume pun jadi terliur kan.. Sabar.. Sabar.. :)

Dim Benihana said...

amboi, psal resipi lak skg ni...
ke br belajr ni..keke

cik3zza said...

baru belajar la ni.. tu yg letak resepi dlm blog.. esok2 nk masak senang. cari je balik dlm ni.. tp rasenye resepi yg ni dah hafal kot.. :)

Eyzan Encha said...

oi..minggu ni ko masak kt umah. bucuk nk ayam KFC, ko masak kan la ayam berempah ni, pastu ko taruk dlm plastik KFC. dia pcaya punye. haha

cik3zza said...

Mane same ayam kfc dgn ayam goreng berempah ni.. Ehhh.. Bkn hari tu aku dh topup stok ayamas ke??? Ke dh selamat kene bedal..