Thursday, July 21, 2011

Di Dapur Bersama Chef Ezza

Semalam petang adalah hari menjadi chef lantik sendiri. Balik keje, sinsing lengan baju, terus masuk dapur. Mari kita MEMASAK!!! Perkara macam tu memang jarang-jarang berlaku yee.. Sebab yang biasa berlaku adalah, bergolek-golek malas kat depan tv sambil cakap kat FH, 'u tak nak makan kan.. ok.. tak payah masak hari ni..' See.. bukan tanya nak makan ke tak, nak makan pe ke.. Terus bagi jawapan sendiri 'u TAK NAK MAKAN kan' Tapi takde la sampai tak bagi hubby makan apa-apa kan. De gak la buat kudapan yang segera lagi menjimatkan masa. :)

Menu semalam adalah ayam goreng berempah dan sayur kobis masak tumis. Sayur kobis masak tumis tu dah biasa buat. Menu ayam goreng berempah adalah pertama kali nak cuba buat. Terjumpa resipi kat majalah. Simple je pun sebenarnya. Tapi kalau dah memang tak suke masuk dapur, ni la jadinya. Dah kahwin baru terhegeh-hegeh nak belajar masak. :)

FH teruja bini nak masak. tu yang sibuk nak menembak :p

Macam biasa, kalau saya sibuk nak masak, FH akan sibuk sama kat dapur. Sebab dia tau saya akan perlukan pembantu. Saya tersangat kekok bila kat dapur. So semua keje akan jadi lambat. Saya sediakan bahan, dia tolong blendkan. Sekali FH tanya, 'ketumbar mana?' 'Errkkk.. Mana de.. tak payah la..' FH layankan jela. Dah tau bini dia ni nanti sentap kalau kene bangkang part-part memasak. Hahahaaa..

lain kali kalau hubby nak beli penyepit jangan dok sebok tanya nak buat apa :p

Dah siap tu sibukla tanya kat FH sama tak macam orang lain masak. Teruja kan kali pertama masak dah jadi macam orang lain buat. Pastu baru la bagitau rahsia kat FH, 'ni la kali pertama try masak ayam goreng berempah.. sebab tu bila cakap kene masukkan ketumbar tu i macam tak tau pun..' Pastu FH gelak-gelak.. 'Patutla pun.. mana dapat resepi??' 'Baca kat majalah..'

Dan hasilnya.. SEDAP!! Pandai gak saya masak. Hahaaaa.. Puji diri sendiri. Sedap kat mulut sendiri la. Kat mulut orang lain, tak tau la kan.

No comments: