Thursday, August 4, 2011

Mee Kari Udang

Atas permintaan FH, menu berbuka puasa semalam adalah mee kari udang. Mencabar dan menguji minda betul. Berpeluh-peluh wife dia ni masa dapat mesej tengahari semalam. Dahla tak pandai masak. Masak kari tu pe tah lagi. Tak pernah buat. Tapi demi tak menghampakan, gigihla gugel resepi kat tenet. Senang je sekarang ni kan. Semua di hujung jari.. :) Try la jugak masak. Nasib baik jadi. Sedap la jugak. Seronok tengok orang tu makan sampai bertambah-tambah.

Resepi asal mee kari udang ni dari cikepel. Tapi macam biasa la. Terpaksa di olah mengikut citarasa tekak saya dan FH. Kang dia tamoo makan lagi susah.

Resepi Mee Kari Udang



Bahan-bahan:

Mee kuning
1/2 kilo udang (basuh& direbus bersama kulitnya) -buang kulit dan ambil airnya
Rempah kari ikan (Babas)
1 peket fish ball
2 keping fish cake
1 mangkuk santan
1/2 kiub pati ayam knorr

Bahan menumis (dikisar)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit halia
sedikit cili kering
minyak utk menumis

Bahan sampingan
1 ikat sayur sawi (dicelur)
Taugeh (dicelur)
cili merah potong

Cara:
  • Panaskan minyak, masukkan bahan tumis yg dikisar tadi.
  • Masukkan rempah kari yang dah dicampurkan dengan sedikit air rebusan udang. Kacau sampai naik minyak.
  • Masukkan air udang, sedikit air biasa dan kiub pati ayam. Biarkan mendidih.
  • Masukkan santan dan kacau. Bila kuah mendidih, masukkan fish ball dan fish cake yang dah dipotong. Last sekali masukkan udang.
  • Tambahkan garam secukup rasa.
  • Bila mendidih sekali lagi bolehlah diangkat
  • Sajikan mee dengan bahan sampingan dan kuah kari.
  • Siap!! Sedia untuk dimakan.

*Lagi senang kalau hubby yang request nak makan apa. Tak de la pening-pening kepala nak pikir menu pe nak masak. Tinggal saya je la, mampu ke tak nak penuhi permintaan. Tak cuba tak tau kan. Dah cuba, senang je rupenye.

2 comments:

Dim Benihana said...

wah mcm sedap je, ni pic original ke...menguji betul, keke

cik3zza said...

msti la original.. bkn cetak rompak punye.. :)