Thursday, August 4, 2011

Jejak Sejarah

Bersempena dengan bulan kemerdekaan bulan ni, saya berkesempatan berkunjung ke beberapa tempat bersejarah yang ada kat Perak.

salah satu tempat yang sempat pegi - kellies castle

SEJARAH. Memang sejarah la bagi saya. Saya minat subjek sejarah masa tingkatan 4. Walaupun student lain cakap cikgu sejarah tu garang sangat macam singa. Lagi pulak kebetulan cikgu yang ajar subjek sejarah masa tu cikgu perempuan. Anak dara lanjut usia. Orang cakap andalusia ni biasanya garang, emosi lebih. Tak tau la teori mana yang diguna pakai. Awal tingkatan 4, ok lagi. Boleh catchup pe cikgu ajar. Sebab masa cuti sekolah hujung tahun saya dah study habis-habisan subjek sejarah ni. Bukan susah pun. Benda fakta dan teori. Cari buku rujukan dan hafal je. Dan masa belajar dulu saya memang seorang penghafal buku. Not gud.. not gud.. Sepatutnya fahamkan nota. Kan??

Bila dah lama-lama tu, saya akui cikgu sejarah tu memang sangat garang. Susah nak senyum. Kalau senyum pun macam nak perli student. Tapi mana-mana cikgu sejarah pun memang garang kan. Lepas tu bila dah belajar banyak bab, dah hafal banyak perkara fakta, banyak ingat tarikh penting dan bersejarah.. terus otak macam jammed. Tak boleh nak terima. Sejak tu terus macam...'oowwhhh.. susahnye sejarah ni...' Terus buat hal. Keje sekolah selalu tak siap. Buku nota tak pernah buat.

Dan satu peristiwa yang buat saya terus benci subjek sejarah, bila cikgu garang tu lempar buku nota saya ke koridor dari dalam kelas. Baik punye terbang buku nota tu sampai sikit je lagi nak terjun dari tingkat 3. Saya dendam dalam hati. Sebab bagi saya, dalam buku nota tu ada ilmu. Cikgu tu tak patut lempar. Padahal masa tu memang salah saya. Saya dah miss salin nota banyak bab!! Cikgu mana tak marah kan. Padahal sebelum tu, markah exam saya antara yang ok. Banyak main ni!! Nasib baik keputusan subjek sejarah masa SPM ok. Lepas buku nota dah kene lempar bukan nak insaf ke pe. Pegi kutip buku kat luar kelas terus lepak kat tangga. Merajuk!! Cikgu tu pulak yang datang mintak maaf. Nakal betul!!!

Sekarang ni bila ingat balik, rasa macam teruknya la saya masa tu. Kenapa la nakal sangat. Dah besar camni baru la sibuk nak amik tahu balik pasal sejarah. Banyak pun yang saya dah lupa. Sebab dulu study hafal buku. Hafal-hafal-hafal pastu luahkan semua atas kertas exam.. Keluar dewan exam, hilang dah semua yang dihafal. Not gud.. not gud.. Teknik belajar dah salah tu kan.

4 comments:

EiDa_wAn!e said...

hahahahaa .. lepak tangga sudah , siap da nak cabut g tempat lain lagik ! Mcm tak insaf jer bila kena denda duk luar .. hahhaha ~

cik3zza said...

sape la yg extra nakal tu kan..

EiDa_wAn!e said...

aku ker ... ko yer ?? ker samer ajer ???

cik3zza said...

ko extra skit la.. aii baik2 je yuuu.. :p